• Polski

Herbaciana opowieść

W przyjemny i cichy poranek, a było to pewnego dnia roku 2737 p.n.e. pod drzewem dzikiej herbaty odpoczywał chiński cesarz Shen Nung. Kiedy podmuch wiatru poruszył liście, kilka z nich spadło wprost do gotującej się dla cesarza wody. Zaintrygowany intensywną zielenią rośliny, ciekawy efektu, nie pozbył się nieproszonego gościa, lecz spróbował ozdobionego nim płynu. Już pierwszy łyk napoju spowodował, że z wielkim przejęciem uznał, iż jest on bardzo aromatyczny i pokrzepiający. Oto historia pierwszej, zaparzonej herbaty…

(Nie)zdrowa opalenizna

Czerniak jest najczęściej występującym rodzajem nowotworu wśród dorosłych w wieku 25 do 29 lat. Co ważniejsze, obserwuje się ciągły wzrost liczby zachorowań, często kończących się śmiercią, prawie o 20% w ciągu ostatnich 10 lat. Co może być przyczyną takiego trendu? Już 6 lat temu WHO dodało urządzenia emitujące promieniowanie ultrafioletowe (UV), jak na przykład solaria, do listy największych czynników ryzyka powstawania czerniaka. Kilka wizyt w solarium może zwiększyć je nawet o 75%!

Woda cenniejsza niż złoto

Polska posiada niedobór wody - można by pomyśleć, że to żart, gdy co chwile słyszymy doniesienia o powodziach, podtopieniach i ulewach. Przecież nasz kraj przecinają liczne rzeki, mamy piękne jeziora, pogodę obfitującą w deszcze, jednak nasze zasoby wody możemy przyrównać do pustynnego Egiptu.

Po co dieta bezglutenowa?

Coraz popularniejszym staje się myślenie, że wykluczenie glutenu z diety pozwoli nam na dłuższe, zdrowsze życie. Nawet jest w tym troche prawdy, że sam gluten nie dostarcza nam żadnych wyjątkowych wartości odżwyczych, jednak jest coś, co powinniśmy wiedzieć o diecie bezglutenowej. Otóż, jeśli nie jesteśmy zdiagnozowani jako chorzy na którąś z gluteno-zależnych chorób, rezygnacja z niego jest zupełnie niepotrzebna, a może być nawet niebezpieczna.

Cena za nasze ubrania

Globalizująca się gospodarka sprawia, że już od początku XX w. możesz korzystać z egzotycznych produktów spożywczych, bawełny i wyrobów rzemieślniczych, wytwarzanych za bezcen w dawnych koloniach, które obecnie nazywamy globalnym Południem. Podczas zakupów nie myślisz o tym, że podejmowane decyzje mają wpływ na życie innych ludzi i środowisko naturalne. Zachwycasz się aromatem, smakiem, subtelnością wzorów, misternym wykonaniem. To są główne czynniki, które decydują czy dany produkt znajdzie się w twoim koszyku.

Słodka, biała śmierć

Według GUS każdy z nas rocznie spożywa około 42 kilogramy białego cukru, czyli aż 23 łyżeczki (115 gramów) dziennie. Dużo? Zdecydowanie. Szczególnie w zestawieniu z rekomendacjami WHO, według których tylko 5-10% energii dziennie powinno pochodzić z cukru. Daje to zaledwie 5-10 łyżeczek (25-50 gramów)*. Nie słodzicie herbaty? To zbyt mało. Przy odrobinie „szczęścia”, by przekroczyć te normy wystarczy szklanka soku jabłkowego i truskawkowy jogurt.

Sól w oku

Sól kuchenna, czyli chlorek sodu, powszechnie jest znana jako niezdrowa. Zaleca się nam jej ograniczenie do minimum, i jedno szczęście, że niemożliwe jest jej zupełne wykluczenie z diety – bo na pewno znaleźliby się i tacy, którzy chcieliby spróbować. Sól jest nam przecież bardzo potrzebna, a, jak wskazują nowsze badania, jej ograniczanie u zdrowych osób może być zupełnie bezpodstawnym umartwianiem się.

Jeść albo nie jeść – pleśń.

Nawet jeśli staramy się nie kupować na zapas i odpowiednio przechowujemy produkty spożywcze, każdy z nas spotkał się z pleśnią. W najlepszym wypadku – tą dobrą, na serze pleśniowym. Często jednak odkrywamy ją na chlebie i kiełbasie, które zapomnieliśmy zjeść na czas. Lepiej zostawić je w woreczku, szybko wyrzucić i zapomnieć. Są jednak produkty, dla których pleśń nie jest tak uciążliwa.

Uwaga! Pleśń!

Pleśnie nie wymagają wiele do swojego rozwoju – nieco wilgoci, trochę ciepła i substancji odżywczych (choćby z kurzu). Co więcej, jej zarodniki (z których później, przy sprzyjających warunkach rozwijają się całe kolonie widoczne już gołym okiem) spokojnie unoszą się w powietrzu czekając tylko na okazję - a gdy już ją znajdą, rozwijają się coraz szybciej, powodując coraz większe zagrożenie dla naszego życia i zdrowia. Warto zdawać sobie sprawę z zagrożeń związanych z jej rozwojem, potrafić ją rozpoznać i zapobiegać.

Suplementy – wybieraj świadomie

Wielu z nas nieodpowiednią dietę próbuje uzupełniać kupionymi w aptece suplementami. Czasem kończy się to lepiej, innym razem – gorzej. Dlaczego? Może dlatego, że część (brońmy się jednak od uogólnień!) suplementów, które znajdujemy w aptece to tylko dobra reklama, a w środku – nic. A przynajmniej nic, z czego nasze organizmy mogłyby czerpać korzyści.

Słodka „bulba” - topinambur

Topinambur (Helianthus tuberosus) to roślina, która przywędrowała do Europy z Ameryki Północnej. Za sobę, która dokonała tego „importu” uważa się Krzysztofa Kolumba. Bulwy topinamburu stanowiły pożywienie północnoamerykańskich Indian. Docenione przez kolonistów, zawędrowały następnie do Europy i Azji. Rozpowszechnił się jako roślina ozdobna, jadalna i pastewna.

Skórka na zdrowie!

Raz już pisałam tu o skórkach, od bananów. Dziś potraktuję temat nieco szerzej, bo nie tylko tych nie warto wyrzucać. Skórki większości owoców i warzyw, które spożywamy świetnie nadają się do...jedzenia! Nie chodzi tu tylko o to, że są zwyczajnie jadalne, ale przede wszystkim są one po brzegi wypełnione zdrowiem.

Gaz przyszłości

Gdy ktoś zapyta o zieloną energię, bez wahania na myśl przychodzi wiatr, słońce, woda. Te utarte skojarzenia są całkowicie słuszne – turbiny wiatrowe, elektrownie solarne i wodne zajmują pierwszy plan alternatywy dla tradycyjnych form pozyskiwania energii. Watro jednak zwrócić uwagę na może mniej popularne, ale bardzo obiecujące rozwiązania takie jak biogaz.

Kwaśne deszcze – palący problem naszych czasów

Kwaśny deszcz powstaje w wyniku łączenia się kropelek wody atmosferycznej z gazowymi zanieczyszczeniami powietrza. Chociaż gołym okiem jest nie do odróżnienia od zwykłych opadów, to skutki jego oddziaływania na środowisko potrafią być zabójcze nawet dla wielkich obszarów leśnych. Pod pojęciem kwaśnego deszczu rozumieć należy nie tylko opad deszczowy, ale również zakwaszoną mgłę, czy też śnieg.

Ozonosfera ulega odbudowie

Chroniąca nas przed szkodliwym promieniem ultrafioletowym warstwa o zwiększonym stężeniu ozonu znajdująca się w stratosferze (15-30 km nad poziomem morza) – ozonosfera wykazuje pierwsze oznaki odbudowywania się po wielu trudnych latach. Tak przynajmniej mówi ONZ, a dokładniej Program Narodów Zjednoczonych ds. Środowiska - UNEP. Co więcej, uważa się, że jest to bezpośrednio związane z podjętymi globalnie wysiłkami – zakazem używania zubożających ją substancji.

Odpady niebezpieczne jako poważny problem cywilizacyjny

Rozwój wielu gałęzi przemysłu, który bez wątpienia dokonuje się od stuleci, poza całym szeregiem płynących zalet i udogodnień, między innymi w postaci podnoszenia poziomu i komfortu naszego życia, generuje również ogromny strumień odpadów niebezpiecznych. Jeżeli jeszcze dziś nie zastanowimy się nad rozsądnymi sposobami ich unieszkodliwiania, może dojść do sytuacji, w której przyszłe pokolenia odziedziczą po nas środowisko zdegradowane i niezdatne do dalszej egzystencji.

Uwaga! Niebezpieczne światło!

Trudno sobie wyobrazić jak światło mogłoby zagrażać środowisku. Wszelkie skojarzenia łączące je z przyrodą są tylko pozytywne. Rośliny, zwierzęta, a także ludzie ściśle związani jesteśmy w cyklu materii, którego początkiem jest światło. Przecież życie na naszej planecie istnieje tylko dzięki słońcu i wydaje się być czynnikiem naturalnym i niezbędnym. Podobnie światło sztuczne – we współczesnym świecie nieodzowne. Jest jednak źródłem niebezpieczeństwa, którego powagę i rozmiary dopiero zaczynamy dostrzegać.

Nie choruj na jesień! Poznaj naturalne sposoby zapobiegania przeziębieniom

Niskie temperatury oraz deszczowe i mgliste dni to nieodłączne atrybuty jesieni. Niestety, oznaczają one także mokre buty, przemoczone ubrania, a także włosy potargane zimnym wiatrem. W tym czasie nie trudno przeziębić się lub zachorować na grypę. Poznaj naturalne sposoby, aby zapobiec chorobie: jedz pożywne i smaczne posiłki, wysypiaj się dobrze, bądź aktywny i ciesz się najbardziej kolorową porą roku!

Sezon na kapustę!

Wielkimi krokami nadchodzi sezon na kapustę. Chwalone od wieków warzywo działa zbawiennie na kaca, artretyzm, anemię i wiele innych dolegliwości, a ciągle zyskuje kolejne, coraz bardziej zaskakujące zastosowania. Może już niedługo koncentrat uzyskany z kapusty posłuży do produkcji zupełnie nietoksycznych środków czystości, przedłużającego trwałość produktów papieru śniadaniowego, czy ekologicznych środków ochrony roślin.

Nieznany, kakaowy problem…

Rolnicy kakao z Wybrzeży Kości Słoniowej posiadający małorolne gospodarstwa, produkują 40 % światowej podaży kakao i są podstawą globalnego przemysłu wartego miliardy dolarów. Pomimo, że generują do 15% PKB Wybrzeża Kości Słoniowej większość ludzi żyje nadal w ubóstwie z powodu spadku produktywności.

Odpręż się i weź magnez - pierwiastek niezbędny dla twojego zdrowia

Łatwo się irytujesz i często czujesz zmęczenie? A może cierpisz na bóle stóp, drętwienie nóg, a także masz problemy z przełykaniem oraz zasypaniem? Wszystkie te objawy wskazują na niedobór magnezu. Jeśli cię dotyczą, nie martw się - dostarczenie organizmowi właściwej ilości magnezu nie jest trudne, wystarczy odpowiednia dieta oraz suplementy. Możesz wspomóc swoje zdrowie, jedząc smaczne posiłki i będąc zrelaksowanym. Oto garść informacji o tym istotnym makroelemencie, która pozwoli ocenić, czy cierpisz na jego niedobór.

Dezodoranty i antyperspiranty – z nami czy przeciwko nam?

Chcąc uniknąć niezręcznych sytuacji, szczególnie latem długo stoimy przed półkami z dezodorantami i antyperspirantami. Zastanawiamy się czym się różnią i który powinniśmy wybrać. Niektórzy z nas decydują się nie wybierać żadnego – ktoś słyszał o Alzheimerze, kto inny o raku piersi powodowanym przez te kosmetyki. Czy słusznie?

Zwróćmy zwierzakom wolność

Są wakacje, czas beztroski i odpoczynku. Niestety często w tym okresie właściciele pupili, którymi opiekowali się przez cały rok, stwierdzają, że ów zwierzak mniej lub bardziej przeszkadza w urlopowych planach. Na samą myśl o uśpieniu rzeczonego zwierza wzdrygają się z odrazą, więc wpadają na lepszy pomysł - zwrócimy im wolność!

Pszczoła, nasz przyjaciel….?

Pszczoły to bardzo pożyteczne owady, o których roli i znaczeniu dla naszego codziennego życia często zapominamy. Jako zapylacze przyczyniają się one bowiem do zwiększenia ilości plonów średnio o 50%. Bez ich ciężkiej pracy nie mielibyśmy tak wielu owoców, czy warzyw. Niestety ich los stoi pod znakiem zapytania i czas zastanowić się co sami możemy zrobić by ratować naszych pszczołowatych przyjaciół.

Umami znaczy pyszne!

Piąty podstawowy smak, umami (z japońskiego: umai–pyszny, mi–smak) jest nierozerwalnie związany z receptorami glutaminowymi. To nimi odczuwamy przyjemność z jedzenia potraw z dodatkiem glutaminianu sodu - „chemią” nie do końca słusznie okrytą złą sławą. Jego jedyną winą jest chyba to, że dodawany do niezdrowych produktów spożywczych sprawia, że częściej po nie sięgamy.

Earthship – ekologiczny dom z odzysku

Mieszkanie w ekologicznym, samowystarczalnym domu to marzenie każdej osoby kochającej przyrodę. Jego spełnieniem jest earthship – dom, do którego budowy wykorzystuje się opony, butelki, ziemię i... inwencję twórczą przyszłych mieszkańców. Amerykański architekt Michael Reynolds stworzył nietypowy projekt budynków przyjaznych dla przyrody i człowieka.

Z lornetką wśród zwierząt

Gdy nastają ciepłe dni, człowiekowi często śpieszno do natury. Do lasu. Nad morze. Nad jezioro. Byle gdzieś daleko od miasta, duchoty i skwaru. Niestety czasem takie wycieczki kończą się w towarzystwie osób, których zachowanie doprowadza człowieka do szewskiej pasji i zamiast odprężać, powodują wielką frustrację i zniesmaczeni jesteśmy zmuszeni wracać do domu.

#jedzjabłka

Powszechna dostępność polskich jabłek sprawia, że rzadko myślimy o tym, jak dobroczynne są dla naszego zdrowia. Obowiązujące od początku tego miesiąca embargo i związana z tym akcja #jedzjabłka to dobra okazja, by przypomnieć sobie o ich uzdrawiających mocach, a przy okazji – zapobiec stratom, które mają ponieść nasi sadownicy.

Ekologiczny plastik, czyli o bananach

Ekologiczny plastik, jak coraz częściej dowodzą wielkie firmy, może mieć właściwości i wytrzymałość identyczną do tego syntetycznego. Ten wykonany ze skrobi może ulec biodegradacji nawet w przydomowym kompostowniku, a od niedawna możemy go przygotować również w domu, znacznie łatwiej niż mogłoby się wydawać. Wystarczy tylko, że zjemy kilka bananów.

Walka o Sprawiedliwy Handel

Czy pijąc filiżankę wspaniałej, aromatycznej kawy myślisz o tym, że człowiekowi, który ją dla Ciebie zebrał zapłacono 1,20 zł za kilogram ziaren?! Kawiarnie parzą z nich 80 filiżanek, za co otrzymują ok. 500 zł, pytam więc dlaczego zapominamy o godziwych zarobkach pracujących w pocie czoła rolnikach?

Szkodliwe składniki w kosmetykach

Postępujący rozwój technologiczny i chemizacja naszego codziennego życia ma zgubny wpływ na nasze zdrowie. Dzieje się tak między innymi za sprawą produktów kosmetycznych, których szkodliwe oddziaływanie już dawno zostało udowodnione. Dlatego powinniśmy wiedzieć, że wiele obecnie dostępnych na rynku kosmetyków, które nie są naturalne, zawiera równie wiele składników o bardzo szkodliwym wpływie na nasze zdrowie a biorąc pod uwagę fakt, że kosmetyki stosujemy kilka razy dziennie niemalże do końca życia, narażamy się na powolne i postęujące zatruwanie własnego organizmu. Spowodowane to jest tym, że wiele składników kosmetycznych przenika do krwiobiegu i mleka wywołując ogromną ilość schorzeń. Dowodem na to może być to, że, niektóre związki zawarte w kosmetykach działają teratogennie i embriotoksycznie, co jest bezpośrednią przyczyną nieprawidłowego rozwoju płodu. Dlatego też kobiety karmiące, kobiety w ciąży szczególnie powinni zwrócić swoją uwagę na kosmetyki i produkty higieny osobistej, których same używają i stosują u dzieci. Prostą alternatywą pozostają kosmetyki naturalne, w których składniki pochodzenia roślinnego pozbawiają je szkodliwego wpływu na nasze zdrowie.

Żyć ekologicznie – siedem prostych zasad

W dobie szybkiego rozwoju technologicznego, ogromnego postępu cywilizacyjnego doszliśmy do punktu, w którym nasze destrukcyjne działania odciskają piętno na naturze. Widzimy jak ogromne zakłady przemysłowe zatruwają powietrze, wodę, glebę tylko po to, aby zaspokoić wciąż rosnące i niepohamowane potrzeby społeczeństwa. Taki stan rzeczy nie utrzyma się długo i już dziś widzimy, że ziemia nie nadąża z regeneracją, a ludzka działalność coraz bardziej ją wyjaławia, mimo że mówimy tutaj o ogromnej eksploatacji ziemi przez potężne koncerny przemysłowe, to jednak bezpośrednio odnosi się to także i do nas samych. Bo jakże często swoim postępowaniem działamy destrukcyjne na naturę. Nasze działania ekologiczne realizowane przez nas na co dzień, pomogłyby tej naturze złapać choćby oddech w tej jakże jednostronnej walce. A wcale nie potrzeba tak dużo, bo wystarczy tylko przestrzegać kilku podstawowych i prostych zasad, aby nasze działania zmieniły swój charakter z przeciw na proekologiczne. Dlatego też poniżej przypomnimy sobie proste zasady, według których postępując możemy na co dzień żyć ekologicznie.